O NAMA

O Litopapiru

DOO “Litopapir” Čačak osnovan je 25.10.1954. godine kao grafičko preduzeće i preduzeće za proizvodnju svih vrsta ambalaže od papira i lociran je u Hajduk Veljkovoj 52 na prostoru od 5 ha gradskog građevinskog zemljišta gde je izgrađeno oko 22.000 m2 halskog prostora.

Od samog osnivanja “Litopapir” je proširivao svoju delatnost i investirao u najsavremeniju opremu za proizvodnju svih vrsta papirne ambalaže. Od 1968 počeo je prvi izvoz na inostrano tržište da bi u toku osamdesetih godina preduzeće postalo jedno od vodećih u tadašnjoj SFRJ po proizvodnji natron džakova, kesa, papirne konfekcije, okrugle ambalaže, i izvozu u preko 30 stranih zemalja.

Litopapir lokacija

Na osnovu Zakona o društvenom kapitalu, 1991-ve godine “Litopapir” se transformiše u akcionarsko društvo u mešovitoj svojini. Po Zakonu o privatizaciji na aukciji održanoj u Kragujevcu 19.11.2003. godine prodaje se društveni kapital, a u toku 2007-me godine izvršene su dve dokapitalizacije javnom ponudom od švedske firme Swelandia Pulp and Paper AB, tako da je „Litopapir“ postao privredno društvo sa većinskim švedskim kapitalom.

Danas ovo privredno društvo, sa kvalitetom papirne ambalaže po najvišim standardima, veći deo svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije i u zemlje u regionu.